Skip to content

Család fényképezése

A családi képek pótolhatatlan dokumentumokat szolgáltatnak nem csupán a családtagoknak és a barátoknak, de mindenkinek a világon. A digitális technika lehetővé teszi, hogy amint elkészítettük felvételeinket, azonnal megosszuk a pillanatot másokkal is. Egyetlen korban sem volt ilyen könnyű megörökíteni a családtagok életét a születéstől a halálig, mint manapság. A fénykép igazi történelmi dokumentum a generációk életében.

De hol is kezdjük a családi képek készítését? A terhességgel vagy a születéssel? A gyermek első éveivel vagy az első nappal az iskolában? Az üdülésekkel vagy a számunkra kedves eseményekkel?

A lehetőségek sora végtelen, de valószínűleg az a legjobb, ha amilyen hamar csak lehet, elkezdjük a fotózást. Egy terhes nőt lefényképezni, akár partnerével, akár nélküle, különösen megható érzés. Ha minden hónapban lefényképezzük őt, az kitűnő dokumentálása a fizikai változásnak, egyszersmind jó kezdete a bébi fotóalbumának.

Ha az újszülöttet és a szülőket akarjuk együtt lefényképezni, gondoljuk át a pozíciókat. Például ahelyett, hogy a szülők belenéznének a fényképezőgépbe, inkább figyeljenek a gyermekre. Ez a képet néző tekintetét először a picire irányítja, és sokkal intimebb hangulatot kölcsönöz a képnek. Idővel szokássá válik, hogy fényképezőgépünket mindig készen tartjuk a váratlan helyzetek megörökítésére.

Családi képek készítésekor használhatjuk az önkioldót, így mi is a fotóra kerülhetünk. Készítsünk több felvételt, mivel szinte csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy mindenki a fényképezőgépbe nézett az exponáláskor.

Ha fényképezőgépünk automata fókuszos, akkor győződjünk meg róla, hogy a szenzor biztosan a csoport valamelyik tagjára irányuljon. Ha ugyanis ez valahol a távolban pásztáz, akkor az egész csoport életlen lesz a képen. Éppen ezért fontos, hogy amikor csoportképet készítünk, próbáljunk meg olyan szűkre komponálni, amennyire csak lehetséges, így sokkal intimebb szférát teremthetünk a képen.

Amikor vakut használunk, figyeljünk arra, hogy az elöl álló emberek ne vessenek árnyékot a mögöttük állókra. Hasonló probléma az erősen szembetűző nappali fény is. Ha ilyenek a fényviszonyok, próbáljuk valami más helyszínre vinni a csoportot, esetleg egyenletesen gyenge árnyékba terelni őket. Ha mégis szembetűz a nap, akkor hasznosítsuk a napfényt mint hátulról jövő megvilágítást, ami különösen hatásos tud lenni például a hajon. Ilyen esetben használhatjuk a fényképezőgép backlight beállítását, vagy egy kisebb teljesítményű derítővakut. Ha nem akarjuk, hogy az egész csoport sziluettes legyen, ne használjuk a fényképezőgép fénymérőjét, ugyanis az, mint tudjuk, a képkeretre méri a fényt.

A nyaralások számtalan lehetőséget kínálnak a családi képek elkészítésére, főleg ha több család együtt megy üdülni. Próbáljunk meg vigyázni a fényképezőgépünkre a homokos patton! A homok képes megtalálni minden utat a fényképezőgépünkhöz, legyen az akárhogy is becsomagolva. A tengervízre ugyanez igaz. Tengerparti nyaraláson igazán hasznosak az egyszer használatos fényképezőgépek, különösen a vízálló modellek. Próbáljuk meg szüntelenül a szokatlan dolgokat keresni, és ne sajnáljuk az időt az olyan pillanatok megörökítésére, amelyek az idő múlásával el- vesznének.

Felszerelésünk állandóan legyen készenlétben, beállítva a kellő expozíciós időre, hogy akármikor elkészíthessük felvételünket.

A nagyszülőkről készült képeknek nem szabad kimaradniuk a családi albumokból már csak azért sem, mert sajnos ők nem biztos, hogy élnek még, amikor a gyerekek idősebbek lesznek. Éppen ezért fontos, hogy meg legyenek örökítve, ugyanúgy mint a család többi tagja.