Skip to content

Hátterek fényképezésnél

Amikor embereket fényképezünk, sokat ronthat vagy javíthat a kép minőségén a háttér megválasztása. Ha a háttér túlságosan dominál a képen, akkor elveszíthetjük róla a személyt, viszont egy jól kiválasztott háttér sok mindent elmondhat akár a személyről is, akit fényképezünk. Ehhez azonban meg kell teremtenünk a tárgy és a háttér nagyon finom együttesét.

A professzionális fotóstúdiókban számtalan háttérkelléket találhatunk. Ezek a hosszú, feltekercselt papírkötegek a falra lógatva egyszínű, sima háttérnek tűnnek. Ügyesen a tárgy alá és mögé terítve őket, nagyon hatásos háttereket lehet alkotni, de sokat segíthetnek például az arc kiemelésében is.

Lapozzunk csak át egy divatmagazint, és máris meggyőződhetünk róla, mennyire kedveltek az ilyen kellékek a stúdiófotózásban. A legtöbben talán a fehér színt használják. Amikor a szabadban készítjük felvételeinket, magunknak kell megtalálnunk azt a hátteret, amely nekünk dolgozik. Néha ez igen egyszerű feladatnak tűnik, de mégsem az.

Ha napos az idő, kísérletezhetünk azzal, hogy a fény egy ajtó vagy fal felületein mutatós mintákat hozzon létre, ilyenkor ugyanis a napfény áttűz a fák levelein, pettyesre, foltosra festve a falat. Ez gyönyörű lehet, és melegséget, jó hangulatot kölcsönöz a képnek.

Ám ha alanyainkat ilyen típusú felület elé állítjuk, különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogy hova mennyi fény esik. Próbáljuk meg elérni, hogy a pettyes árnyék ne pont az arcra essen, egyszerűen úgy; hogy alanyunkat egy kicsit odébb állítjuk.

Egy másik kitűnő ötlet: ha egy személyt esetleg munkafolyamat közben szeretnénk megörökíteni, próbáljunk meg a munka helyszínéből valamennyit a háttérre varázsolni. Ez segít hangulatosabbá tenni a képet, és rengeteg plusz információt hordoz az illetőről.

Megesik, hogy a háttéren nem tudunk változtatni, ezért legfeljebb arra van esélyünk, hogy megpróbáljuk megkeresni a legjobb látószöget; például leguggolunk, vagy esetleg megpróbálunk valamire felmászni.

Mindig keressük a váratlan, szokatlan dolgokat. Viszont azt is észre kell vennünk, hogy néha a legegyszerűbb tárgyak a legbriliánsabb fotóhátterek. Mindez csak azon múlik, hogy nyitva tartjuk-e a szemünket vagy sem.